20 g drożdży
350 g mąki pszennej typu 550 lub 500
3 zamrożone kostki soku z pokrzywy
1 szklanka ciepłej wody
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
Pokrzywowe ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywę przecisnąć przez wyciskarkę. Powstały sok rozlać do pojemnika na kostki lodowe i zamrozić.
2.Ok. 30 min przed robieniem ciasta należy wyjąć 3 kostki pokrzywowe i wrzucić do naczynia, aby lekko się rozmroziły.
Jak kostki się rozmrożą, należy zalać je 1 szklanką ciepłej wody.
3.Drożdże, cukier i ciepłą wodę pokrzywową połączyć i wymieszać, dodać mąkę, oliwę i sól. Dokładnie wymieszać łyżką. Jak ciasto się lekko połączyło, mieszać ręką, następnie wyrobić ciasto na stolnicy. Wstawić ciasto do miski, przykryć ściereczką i postawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze raz, tym razem krócej.
Podzielić ciasto na pół. Każdą połowę osobno rozwałkować i ułożyć na formie do pizzy. Tak przygotowane formy odstawić na 15 min. Ciasto lekko urośnie.
Na tak przygotowane ciasto można nałożyć sos pomidorowy i układać farsz.
Z podanych proporcji wychodzą 2 pizze.
Porady
Pokrzywa nie zmienia smaku pizzy. Intensywny zapach pokrzywy również zanika podczas pieczenia. Ciasto pizzy ma jedynie kolor zielony, a przy tym też zdrowy.
Komentarze