Pokręcone drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
2.W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo będzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
3.Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Masę serową odstawiamy.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową (ja dodałam do sera jeszcze dodatkowo dżem). Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
5.Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem). W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 35-40 minut.
Porady
Drożdżówki można także zrobić z innym nadzieniem np. z dżemem lub budyniem.
Komentarze