Pokręcone drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Smaczne i ciekawe dla dużych i małych.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    500 g mąki pszennej
    40 g cukru pudru
    100 g rozpuszczonego masła
    1 jajko
    jajko do posmarowania

    Masa serowa:
    450 g białego sera
    2 żółtka
    60 g cukru waniliowego

    opcjonalnie dżem o dowolnym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Pokręcone drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
  • 2. W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo będzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Masę serową odstawiamy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową (ja dodałam do sera jeszcze dodatkowo dżem). Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
  • 5. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem). W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 35-40 minut.

Porady

Drożdżówki można także zrobić z innym nadzieniem np. z dżemem lub budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować