1.
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę.
Żółtka,szpinak i olej zmiksować blenderem po czym stopniowo dodawać przesianą mąkę,wymieszać. Następnie dodać ubite białka i delikatnie za pomocą łopatki wszystko razem połączyć.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić na dwa blaty.
2.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
3.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i częścią porzeczek (ok. 1 szklankę).
Połowę masy wylać na przekrojony biszkopt,nakryć drugim blatem,docisnąć i równo rozprowadzić resztę masy. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia. Kiedy masa będzie wystarczająco sztywna na wierzchu ułożyć pozostałą porcję porzeczek.
Ciasto chłodzić kilka godzin po czym pokroić na kawałki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze