Ciasto poezja makowa z powidłami i jabłkami

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Jeśli ktoś ma ochotę na ciasto makowe to ono zasługuję na uwagę. Miękkie i delikatne ciasta połączone kremem kawowym. A w ukryciu czają się jabłuszka z powidłami, które robią miłą niespodziankę dla podniebienia! Ja i domownicy nie mogliśmy się nim najeść:))) Po prostu poezja!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x37cm
    Ciasto żółte:
    4 żółtka
    100g margaryny
    100g cukru pudru
    125g mąki
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Powidła śliwkowe
    2 – 3 jabłka

    Ciasto białe:
    4 białka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    60g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowe:
    3 jajka
    70g cukru pudru
    250g maku
    1 łyżka kawy
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel aromatu migdałowego

    Krem kawowy:
    400ml mleka
    250g białego sera półtłustego
    150g masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kawy mielonej
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poezja makowa z powidłami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto żółte: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Na cieście miejscami wyłożyć powidła i ćwiartki jabłek, na nie wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 minut do suchego patyczka.
  • 2. Ciasto białe: Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie mieszając łyżką połączyć z mąką.
  • 3. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić dwa razy w maszynce. Mak, kawę, mąkę i proszek wymieszać ze sobą. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut do suchego patyczka.
  • 4. Krem kawowy: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudzić. Budyń ugotować na mleku. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, odsączone fusy z kawy oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 5. Przełożenie:
    Na cieście biało – żółtym rozsmarować połowę kremu, nałożyć ciasto makowe. Na niego wyłożyć pozostałą masę. Wierzch posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować