Ciasto poezja makowa z powidłami i jabłkami

  • wyświetlono: 895 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Jeśli ktoś ma ochotę na ciasto makowe to ono zasługuję na uwagę. Miękkie i delikatne ciasta połączone kremem kawowym. A w ukryciu czają się jabłuszka z powidłami, które robią miłą niespodziankę dla podniebienia! Ja i domownicy nie mogliśmy się nim najeść:))) Po prostu poezja!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x37cm
Ciasto żółte:
4 żółtka
100g margaryny
100g cukru pudru
125g mąki
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Powidła śliwkowe
2 – 3 jabłka

Ciasto białe:
4 białka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
60g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowe:
3 jajka
70g cukru pudru
250g maku
1 łyżka kawy
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu migdałowego

Krem kawowy:
400ml mleka
250g białego sera półtłustego
150g masła lub margaryny
1 budyń waniliowy
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy mielonej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto poezja makowa z powidłami i jabłkami

  • 1. Ciasto żółte: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Na cieście miejscami wyłożyć powidła i ćwiartki jabłek, na nie wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 minut do suchego patyczka.
  • 2. Ciasto białe: Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie mieszając łyżką połączyć z mąką.
  • 3. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić dwa razy w maszynce. Mak, kawę, mąkę i proszek wymieszać ze sobą. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut do suchego patyczka.
  • 4. Krem kawowy: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudzić. Budyń ugotować na mleku. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, odsączone fusy z kawy oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 5. Przełożenie:
    Na cieście biało – żółtym rozsmarować połowę kremu, nałożyć ciasto makowe. Na niego wyłożyć pozostałą masę. Wierzch posypać kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasta ucieraneciasta przekładaneciasta z makiemciasta z masami
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z powidłami i sernikiem

Dodane przez: Marcelina

Ciasto z powidłami i sernikiem

bardzo winne i delikatnie ciasto,...

ciasto z kremem i powidłami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z kremem i powidłami

Ciasto do kawki w kilka minut.

Ciasto z budyniem i jabłkami

Dodane przez: emalitowska

Ciasto z budyniem i jabłkami

Mój mąż kazał mi ciasto schować...

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i...

Bardzo smaczne ciasto. Dla mnie...

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Bezproblemowe ciasto drożdżowe...

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Dodane przez: Gotujpysznie

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Ciasto z serii szybkich, łatwych...