Ciasto Poezja jabłkowo – orzechowa

  • wyświetlono: 1602 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Jabłka i orzechy to wyśmienity duet, a samo ciasto po przekrojeniu bardzo ładnie wygląda. W sam raz na uroczyste okazje czy święta.

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka 25x40cm
Ciasto:
400g kefiru
260 gramów mąki
130 gramów cukru
2/3 szklanki oleju
1 jajko
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
6 -7 jabłek
2 łyżki budyniu waniliowego
Szczypta cynamonu
50g masła

Rolada:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
500ml mleka
0,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
5 łyżek cukru
200g margaryny
200g orzechów włoskich zmielonych
3 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Poezja jabłkowo – orzechowa

  • 1. Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Masę podzielić na 2 równe części. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać i pokroić je w cienkie paski. Ułożyć równą warstwę na papierze. Owoce posypać rodzynkami, budyniem, cukrem i cynamonem. Na całość wylać delikatnie surowe ciasto biszkoptowe. Piec ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto położyć biszkoptem do dołu. Zwinąć w roladę. Owinąć ją w ściereczkę i pozostawić w niej do całkowitego wystudzenia. Zimną pokroić w równej grubości plastry.
  • 3. Rolada: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier. Miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Krem orzechowy: Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (0,5szkl). Z pozostałych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną, przestudzonymi orzechami i ekstraktem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasta z krememorzechy jabłka ciasta z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Dodane przez: bietka

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Pyszne ciasto dla smakoszy orzechów...

Ciasto wiśniowa poezja

Dodane przez: alaaa

Ciasto wiśniowa poezja

Ostatnio wspominałam Wam, że lubię...

CIASTO-POEZJA

Dodane przez: renom

CIASTO - POEZJA

Tanie, szybkie i wykwintne ciasto...

Aromatyczne ciasto orzechowo-jabłkowe

Dodane przez: ellena24

Aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe

Wyjątkowo smaczne ciasto, na uroczystości...

ciasto jabłkowo-orzechowe

Dodane przez: klementynka

ciasto jabłkowo-orzechowe bez pieczenia

Przepis na to ciasto od dwudziestu...

jabłkowo-orzechowe

Dodane przez: Sakura

Ciasto jabłkowo-orzechowe

szybkie w przygotowaniu i puszyste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE