Podwójny schabowy z podwójnymi pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Pyszne kotlety schabowe nadziane duszonymi pieczarkami, podane z sosem pieczarkowym.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 8 cienkich plastrów schabu
    500 g pieczarek
    1 cebula
    łyżka masła do smażenia pieczarek
    200 ml śmietanki 305%
    panierka do mięsa: bułka tarta własna + roztrzepane jajka + mąka
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podwójny schabowy z podwójnymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety troszkę rozklepać, posypać solą i pieprzem.
    Pieczarki i cebulę drobno pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, jak pieczarki z grubsza odparują wtedy doprawić solą i pieprzem, wlać 100 ml śmietanki i niech się duszą z 15 minut, ostudzić.
    Na 4 kotlety położyć łyżkę farszu i przykryć drugim płatem mięsa, wyrównać, przycisnąć po bokach, obtoczyć najpierw w mące, później w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano z obu stron, zdjąć i ułożyć w płaskim garnku.
    Wlać 1/3 szklanki wody wymieszanej z resztą śmietany, dodać pozostałe z farszu pieczarki.
    Umieścić na bardzo małym płomieniu i dusić z 10 minut aż sos trochę zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować