Podwójny mielony z piekarnika

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Kotlety mielone w takiej odsłonie uważam za strzał w dziesiątkę są na prawdę smaczne.

  • 40 min

Składniki:

  • na kotlety mielone:
    1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 jajka
    1 kajzerka
    mleko do namoczenia kajzerki
    duża cebula
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do obtaczania
    olej rzepakowy do smażenia
    ponadto:
    100 g świeżego szpinaku
    200 g sera mozzarelli
    4 plastry tostowego serka topionego
    ząbek czosnku
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Podwójny mielony z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do szklanego naczynia,cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
    Kajzerkę namoczyć w mleku,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Zmieloną bułkę dodać wraz z usmażoną cebula do mięsa,wbić jajka,dodać sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę mięsna.
    Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki,obtaczać je w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju.Przestudzić i każdy przekroić na połowę.
  • 2. Szpinak umyć i pokroić na mniejsze części i smażyć na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju,aż liście troszkę zmiękną,pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku.
    Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach,a tostowy serek pokroić na cienkie paseczki.
  • 3. Na połowę kotleta nałożyć porcję szpinaku i sera mozzarella,przykryć drugą połową mięsa na wierzchu ułożyć paseczki tostowego serka topionego.
    Tak przygotowane kotleciki ułożyć na blaszce do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować