Kotlety mielone w takiej odsłonie uważam za strzał w dziesiątkę są na prawdę smaczne.
40 min
Składniki:
na kotlety mielone:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jajka
1 kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
duża cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
ponadto:
100 g świeżego szpinaku
200 g sera mozzarelli
4 plastry tostowego serka topionego
ząbek czosnku
2 łyżki masła
Podwójny mielony z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do szklanego naczynia,cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
Kajzerkę namoczyć w mleku,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Zmieloną bułkę dodać wraz z usmażoną cebula do mięsa,wbić jajka,dodać sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę mięsna.
Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki,obtaczać je w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju.Przestudzić i każdy przekroić na połowę.
2.Szpinak umyć i pokroić na mniejsze części i smażyć na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju,aż liście troszkę zmiękną,pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku.
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach,a tostowy serek pokroić na cienkie paseczki.
3.Na połowę kotleta nałożyć porcję szpinaku i sera mozzarella,przykryć drugą połową mięsa na wierzchu ułożyć paseczki tostowego serka topionego.
Tak przygotowane kotleciki ułożyć na blaszce do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 10-15 minut.
Komentarze