Podwójnie ryżowa sałatka

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybko i smacznie- to moja dewiza, a ta wymyślona dziś sałatka spełniła oba kryteria :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż długoziarnisty: 0.5 szklanki
    - ryż dziki (woreczek): 1 opakowanie
    - ogórek (około 20 dag): 1 sztuka
    - pomidor suszony w oliwie (połówki): 6 sztuk
    - słonecznik łuskany: 5 łyżek
    - szczypiorek (mały): 1 pęczek
    - ser żółty: 15 dekagramów
    - olej z suszonych pomidorów: 5 łyżek
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 sztuka

Podwójnie ryżowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje ryżu gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone. Ser żółty kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, również kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do pozostałych składników. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni, studzimy. Do ryżu dodajemy umyty i drobno posiekany szczypiorek oraz olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem dodajemy prażony słonecznik i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy