Podwójnie migdałowe ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto o wyraźnym cytrynowym aromacie i chrupiącym wierzchu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    125 gramów masła
    3 duże jajka
    80 gramów cukru kokosowego
    1 duża cytryna cytryny
    200 gramów mąki pszennej\
    150 gramów mąki migdałowej (allbo samodzielnie zmielonych migdałów)
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki płatków migdałowych

    Lukier:
    1 cytryna
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Bułka tarta i masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Podwójnie migdałowe ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję jajka i dalej ucieram do połączenia się składników. Ścieram skórkę z cytryny,dodaję do masy jajecznej.
  • 2. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodaję do reszty składników ciasta. Tortownicę smaruję masłem,wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto. Piekę je 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypuję płatkami migdałowymi i piekę 30 minut w 180 stopniach.
    Gdy ciasto wciąż jest ciepłe,polewam je rzadkim lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować