Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

Jak wszędzie to i do chleba dynię dodałam ;) chlebek wyszedł wilgotny, mięsisty, taki jak lubię. Polecam!

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu
    100 g mąki pszennej typ 650
    150 g wody
    Ciasto właściwe:
    300 g puree z dyni
    150 g wody
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 czubata łyżeczka soli
    50 g pestek z dyni

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto Zakwas

Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn należy nastawić wieczorem. Zmieszać letnią wodę z mąką i zakwasem, wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

    Na drugi dzień puree z dyni (pieczonej) wymieszać z wodą. Dodać do zaczynu.

    Dodać mąkę, sól i pestki dyni i wyrobić elastyczne ciasto, które należy przykryć ściereczką i odstawić na około 3-4 godziny.

    Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy 15x28cm wyłożonej papierem. Obsypać wierzch mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

    Ciasto naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 40-45 minut. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować