Podwójnie czekoladowy sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ser trzykrotnie mielimy.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub dobrą margaryną i obsypujemy bułką tartą.
2.Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera.
3.Wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz budyń.
4.Do masy dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
5.Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy ją do serowej masy i dokładnie mieszamy.
6.Pieczemy 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na 10 minut, po czym wyjmujemy go i odstawiamy do ostudzenia.
7.100 ml śmietany podgrzewamy, dodajemy połamaną gorzką czekoladę i energicznie mieszamy. Polewą smarujemy wierzch i górę sernika.
8.Gdy ciemna polewa dokładnie zastygnie, podgrzewamy resztę śmietany i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Gdy polewa będzie już zimna i zacznie zastygać, smarujemy nią wierzch sernika (dobrze jeśli odrobina polewy spłynie po bokach ciasta, tworząc takie lekko niezdarne maziaje).
9.Na środku ciasta układamy wiśnie w czekoladzie i wierzch sernika obsypujemy czekoladową posypką.
Komentarze