Podwójnie czekoladowe babeczki z karmelem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekkie i puszyste.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 jajka
    pół szklanki oleju roślinnego
    1 i 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    100 g czekolady mlecznej
    czekolada karmelowa (np. E.Wedel)
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli

Podwójnie czekoladowe babeczki z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Ubić białka ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem.
  • 2. Do żółtek dodać ostudzoną czekoladę, miksować, dodać olej i ekstrakt z wanilii.
    Powstałą masę połączyć z białkami.
    Mąkę i kakao przesiać, stopniowo dodawać do masy i dokładnie mieszać.
  • 3. Czekoladę karmelową posiekać na niewielkie kawałki i dodać do ciasta.
    Formę do muffinków wyłożyć papilotkami.
    Masę wykładać do 2/3 wysokości formy.
  • 4. Babeczki piec w temperaturze 180°C przez ok 30 min. - do suchego patyczka.
    Gotowe posypać cukrem pudrem.

Porady

Wykładając masę najwygodniej pomagać sobie dwoma łyżkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy