Podwójnie czekoladowe babeczki z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ubić białka ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem.
2.Do żółtek dodać ostudzoną czekoladę, miksować, dodać olej i ekstrakt z wanilii.
Powstałą masę połączyć z białkami.
Mąkę i kakao przesiać, stopniowo dodawać do masy i dokładnie mieszać.
3.Czekoladę karmelową posiekać na niewielkie kawałki i dodać do ciasta.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami.
Masę wykładać do 2/3 wysokości formy.
4.Babeczki piec w temperaturze 180°C przez ok 30 min. - do suchego patyczka.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Porady
Wykładając masę najwygodniej pomagać sobie dwoma łyżkami.
Komentarze