Podwójne ciasteczka z oreo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gratka dla prawdziwych łasuchow

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    150 g miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    125 g białej czekolady, posiekanej.
    16 ciastek oreo

Podwójne ciasteczka z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubijamy mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, miksujemy. Na końcu należy wrzucić kawałki czekolady.
    Oreo oblepiamy przygotowanym ciastem (postępujemy podobnie jak przy robieniu knedli), układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub na blaszce posmarowanej margaryną, w większych odległościach od siebie. Lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok 17 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy