Faszerowane parówki.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moi bliscy nie lubią kulinarnej monotonii, dlatego ciągle muszę urozmaicać przepisy.

  • 30 min

Składniki:


  • • 8 parówek
    • Mała cukinia
    • 2-3 pomidory
    • Cebula
    • Strąk papryczki chi lii
    • 10 dag startego żółtego sera
    • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylii, szczypiorku, natki, tymianku)
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki keczupu
    • 2-3 łyżki masła
    • Mielona papryka
    • Sól, pieprz

Faszerowane parówki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Warzywa umyć oczyścić. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ posiekać, odrzucając pestki. Obraną cebulę, czosnek i chili posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać razem z keczupem, ziołami oraz żółtym serem. Farsz doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem.
    • Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając ich do końca. Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie i lekko rozchylić. Do środka włożyć przygotowany farsz. Wierzch obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekać 20 minut, aż warzywa zmiękną, a ser się roztopi i przyrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy