"Poduszka" z ciastka francuskiego z mozarellą w szynce szwarcwaldzkiej

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wstałam z myślą, że zjadłabym coś w cieście francuskim i poszłam do kuchni kombinować :) Wyszła bardzo fajna kombinacja- "poduszka" z ciastka francuskiego z mozarellą w szynce szwarcwaldzkiej. Pyszne śniadanie w 20 minut gotowe:)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 sztuki: 1op. ciasta francuskiego, 4 grubsze plastry sera mozarella (po około 50g), 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, 1 jajko, sezam. Dodatki wg gustu.

"poduszka" z ciastka francuskiego z mozarellą w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Ciasto francuskie rozwinąć, wyrównać. Każdy plaster sera zawinąć w szynkę, ułożyć na cieście w niewielkiej odległości od siebie. Przekroić ciasto wzdłuż na 4 części. Podwinąć boki i zawinąć ser w ciasto. Ułożyć poduszeczki szwem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem ( lub czymś innym wg uznania). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-17 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuję z żurawiną i sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy