Poduszeczki z łososiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyj, osusz, obierz ze skóry. Podziel na cztery kawałki. Każdy kawałek przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Wstaw na godzinę do lodówki.
2.Warzywa umyj i oczyść. Marchewki, pietruszki i selera pokrój w drobniutkie paseczki, pora w półplasterki.
3.Rozgrzej masło na patelni, wrzuć wszystkie warzywa, delikatnie zamieszaj. Przypraw ziołami prowansalskimi i chwilę podduś.
4.Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż rybę z obu stron. Ostudź i osusz papierowym ręcznikiem.
5.Lewą część ciasta francuskiego podziel na cztery części trochę większe niż wielkość ryby. Ciastem owiń rybę od dołu a na nią ułóż po łyżce warzyw.
6.Z pozostałego ciasta francuskiego wytnij wąskie paseczki i poobkładaj nimi pakieciki tworząc kratkę. Paseczki posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp makiem.
7.Rybne poduszeczki piecz ok.20 minut w 180 st. do zbrązowienia się ciasta. Gotowe rozłóż na talerzu, udekoruj porem, różyczkami z marchewki i listkami bazylii.
Komentarze