Poduszeczki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam kapuśniaki i w końcu postanowiłam zrobić coś podobnego w domu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    50 dag kapusty kiszonej
    10 dag suszonych grzybów
    średnia cebula
    jajko
    sól,pieprz,vegeta
    łyżka oleju

Poduszeczki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Osobno ugotować kapustę i grzyby. Gdy przestygną kapustę pokroić, a grzyby zmielić lub drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą.

    Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. Na każdy kłaść porcję farszu, brzegi smarować białkiem i sklejać, tworząc prostokąty. Wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Doskonale smakują z barszczykiem czerwonym.

Porady

Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek. Kapustę i grzyby, zamiast kroić, można zmielić razem w maszynce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy