Poduszeczki chlebowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Adrianna Bohdziewicz

  • Łatwy

Składniki:

  • - kromka chleba (najlepiej czerstwe, jasne pieczywo): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - masło (do smażenia): 1 łyżka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Żółty ser: 10 dekagramów
    - keczup: 1 sztuka
    - bazylia liście (do dekoracji): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Poduszeczki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko myjemy, rozbijamy i lekko rozkłócamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko, szczyptę soli, a następnie dokładnie mieszamy.
  • 2. Kromki chleba moczymy w jajku wymieszanym z mlekiem z obu stron, najlepiej przez kilka minut, aby były dobrze nasiąknięte, ale się nie rozpadały (jeśli chleb jest twardszy, moczymy go dłużej). Żółty ser ścieramy na tarce.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kromki chleba na małym ogniu, aż się zrumienią (około 2-3 minut). Przewracamy chleb na drugą stronę i posypujemy żółtym serem.
  • 4. Kromki kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz – tylko tę stronę, na której nie ma sera. Dekorujemy keczupem i listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kromka chleba

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować