Poduszeczki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko myjemy, rozbijamy i lekko rozkłócamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko, szczyptę soli, a następnie dokładnie mieszamy.
2.Kromki chleba moczymy w jajku wymieszanym z mlekiem z obu stron, najlepiej przez kilka minut, aby były dobrze nasiąknięte, ale się nie rozpadały (jeśli chleb jest twardszy, moczymy go dłużej). Żółty ser ścieramy na tarce.
3.Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kromki chleba na małym ogniu, aż się zrumienią (około 2-3 minut). Przewracamy chleb na drugą stronę i posypujemy żółtym serem.
4.Kromki kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz – tylko tę stronę, na której nie ma sera. Dekorujemy keczupem i listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.
Komentarze