Poduszeczki chlebowe

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli ktoś ma mało czasu, niech spróbuje poduszeczek chlebowych. Można je podać i jako przekąskę, i na śniadanie.

Składniki:

  • ● dwie kromki czerstwego chleba (najlepiej jasne pieczywo)
    ● jajko
    ● 2 łyżki mleka
    ● szczypta soli
    ● łyżka masła do smażenia
    ● 10 dag żółtego sera
    ● keczup
    ● listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Poduszeczki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko myjemy, rozbijamy i lekko rozkłócamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko, szczyptę soli, a następnie dokładnie mieszamy.
  • Poduszeczki chlebowe 2. Kromki chleba moczymy w jajku wymieszanym z mlekiem z obu stron, najlepiej przez kilka minut, aby były dobrze nasiąknięte, ale się nie rozpadały (jeśli chleb jest twardszy, moczymy go dłużej). Żółty ser ścieramy na tarce.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kromki chleba na małym ogniu, aż się zrumienią (około 2-3 minut). Przewracamy chleb na drugą stronę i posypujemy żółtym serem.
  • 4. Kromki kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz – tylko tę stronę, na której nie ma sera. Dekorujemy keczupem i listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.

Porady

● Poduszeczki możemy przygotować też na słodko – wówczas chleb moczymy w jajku z dodatkiem cukrów: pudru i waniliowego. Po usmażeniu obtaczamy w cukrze krysztale i smarujemy śmietaną lub dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować