Troszkę jest zabawy przy trybowaniu kości, ale pyszny obiad wynagradza wszelkie trudy, zapraszam:)
2 godz.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1 podudzie z indyka
1 jabłko-105 g , waga po obraniu i usunięciu gniazd
½ cebuli
1 łyżeczka oleju
Sól, pieprz
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ łyżeczki tymianku suszonego
1 ząbek czosnku
Sok z 1/2 cytryny
Prosty sos z kiwi:
1 kiwi
25 ml herbaty miętowej
½ łyżeczki oliwy
Pieprz do smaku
Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Ostrożnie odsunąć skórę. Wytrybować kość oraz ścięgna. Mięso odrobinę rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć mięso solą, pieprzem ,tymiankiem oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju. Jabłko drobniutko pokroić i dodać na patelnię. Po około minucie zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Przygotowanymi jabłkami nafaszerować mięso. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą. Ostrożnie nałożyć skórę. Oprószyć ją solą. Do małej miseczki zetrzeć czosnek, dodać sok z cytryny i wymieszać. Nałożyć z każdej strony na skórę indyczą. Piekarnik nagrzać do 200 st . Podudzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać około 3-4 łyżki wody i wstawić mięso. Piec około 80-90 minut, obracając mięso co około 25-30 minut.
3.Prosty sos:
W między czasie gdy mięso będzie się piec przygotować sos. Herbata powinna być zimna. Do pojemnika blendera przełożyć pokrojonego w duże kawałki kiwi, dodać herbatę i zmiksować. Dodać oliwę oraz pieprz i ponownie krótko zmiksować. Odłożyć do lodówki na czas pieczenia mięsa.
Mięso wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 -7 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie wyjąć wykałaczki, pokroić na plastry. Podawać ze schłodzonym sosem i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze