Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Troszkę jest zabawy przy trybowaniu kości, ale pyszny obiad wynagradza wszelkie trudy, zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podudzie z indyka
    1 jabłko-105 g , waga po obraniu i usunięciu gniazd
    ½ cebuli
    1 łyżeczka oleju
    Sól, pieprz
    ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
    ½ łyżeczki tymianku suszonego
    1 ząbek czosnku
    Sok z 1/2 cytryny
    Prosty sos z kiwi:
    1 kiwi
    25 ml herbaty miętowej
    ½ łyżeczki oliwy
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso ostrożnie wytrybować 1. Mięso umyć i osuszyć. Ostrożnie odsunąć skórę. Wytrybować kość oraz ścięgna. Mięso odrobinę rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć mięso solą, pieprzem ,tymiankiem oraz przyprawą do kurczaka.
    Cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju. Jabłko drobniutko pokroić i dodać na patelnię. Po około minucie zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • nadziać jablkami 2. Przygotowanymi jabłkami nafaszerować mięso. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą. Ostrożnie nałożyć skórę. Oprószyć ją solą. Do małej miseczki zetrzeć czosnek, dodać sok z cytryny i wymieszać. Nałożyć z każdej strony na skórę indyczą. Piekarnik nagrzać do 200 st . Podudzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać około 3-4 łyżki wody i wstawić mięso. Piec około 80-90 minut, obracając mięso co około 25-30 minut.
  • przygotować sos 3. Prosty sos:
    W między czasie gdy mięso będzie się piec przygotować sos. Herbata powinna być zimna. Do pojemnika blendera przełożyć pokrojonego w duże kawałki kiwi, dodać herbatę i zmiksować. Dodać oliwę oraz pieprz i ponownie krótko zmiksować. Odłożyć do lodówki na czas pieczenia mięsa.
    Mięso wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 -7 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie wyjąć wykałaczki, pokroić na plastry. Podawać ze schłodzonym sosem i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować