Podudzia z kurczaka w marynacie z imbiru

0 (0 ocen)

Apetyczny przepis na kurczaka w marynacie na bazie miodu, imbiru i sosu sojowego zaskoczy smakiem i aromatem Twoich gości!

Składniki:

  • 7 szt. podudzia z kurczaka
    5 stołowych łyżek miodu
    1-2 stołowe łyżki tartego korzennego imbiru
    2 stołowe łyżki sosu sojowego
    2 stołowe łyżki oliwy z oliwek
    1 szt. papryczki chili
    szczypiorek

Podudzia z kurczaka w marynacie z imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia umyć i osuszyć.
  • 2. Przygotuj marynate: pokrój szczypiorek, zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Dodaj miód, sos sojowy i chilii (może być w proszku). Wymieszaj całość.
  • 3. Zalej podudzie marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na 12-24 godz.
  • 4. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, wyciagnij podudzie z marynaty i podsmaż je z obu stron na rumiany kolor obu stron.
  • 5. Wyłóż podudzia w naczyniu żaroodpornym, zalej marynatą i piecz w piekarniku w 190-200 stopniach przez 25 min.

Komentarze

Podobne przepisy