Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygotowałam obiad który praktycznie sam się robi wystarczy tylko przygotować składniki i włożyć do piekarnika i piec w odpowiedniej temperaturze przez wyznaczony czas.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu ( szklanka 210 ml ),
    1 kg podudzia z kurczaka,
    1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
    0,5 łyżki suszonego lubczyku,
    1 płaska łyżka ziarenka smaku,
    0,5 łyżki papryki czerwonej w proszku,
    2 łyżki oleju,
    140 g marchwi ( 2 średnie sztuki ),
    1 mały pęczek szczypioru.

    zalewa :
    500 ml gotowanej wody,
    1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
    0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
    1 łyżka majeranku,
    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    0,5 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.
  • obiad 2. W czasie gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebule kto co woli a na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka.
  • obiad 3. Teraz przygotować zalewę do miski wlać gotowana wodę tak do 600 ml dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy, mięso raz przekręcić w czasie pieczenia.
  • obiad 4. Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami opieńki w occie. Danie wyszło tak smaczne że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować