Cukinie lubię w każdej postaci. W takim wydaniu podaje do pieczywa. Danie można wzbogacić dodając pomidora lub koncentrat pomidorowy. Obie wersje smakują pysznie! POLECAM
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 4 podudzia,
• 1 młoda cukinia,
• 1 czerwona papryka,
• 1 papryka chilii,
• 2 cebule,
• Olej do smażenia,
• 1 szklanka rosołu (może być z kostki),
• Natka pietruszki - mały pęczek,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Biały pieprz do smaku,
• papryka do smaku,
• sól do smaku,
• Przyprawa do kurczaka,
• 1-2 łyżki śmietany,
• 2 szczypty imbiru,
Podudzia drobiowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chilii. Między czasie cukinie kroimy w kostkę , a czerwoną paprykę w paseczki.
2.Podudzia nacieramy przyprawami.
3.Tak przygotowane obsmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4.Do zrumienionej cebuli dokładamy przygotowane warzywa oraz obsmażone pałki z kurczaka.
Całość podlewamy rosołem i dusimy do miękkości warzyw i mięsa.
Gdy składniki będą gotowe danie doprawiamy do smaku, zabielamy i dodajemy natkę pietruszki. Zagotowujemy całość i podajemy.
Komentarze