Podudzia drobiowe z cukinią

0 (0 ocen)

Cukinie lubię w każdej postaci. W takim wydaniu podaje do pieczywa. Danie można wzbogacić dodając pomidora lub koncentrat pomidorowy. Obie wersje smakują pysznie! POLECAM

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 4 podudzia,
    • 1 młoda cukinia,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 papryka chilii,
    • 2 cebule,
    • Olej do smażenia,
    • 1 szklanka rosołu (może być z kostki),
    • Natka pietruszki - mały pęczek,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Biały pieprz do smaku,
    • papryka do smaku,
    • sól do smaku,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • 1-2 łyżki śmietany,
    • 2 szczypty imbiru,

Podudzia drobiowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane warzywa 1. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chilii. Między czasie cukinie kroimy w kostkę , a czerwoną paprykę w paseczki.
  • przyprawianie 2. Podudzia nacieramy przyprawami.
  • obsmażanie 3. Tak przygotowane obsmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Gotowanie 4. Do zrumienionej cebuli dokładamy przygotowane warzywa oraz obsmażone pałki z kurczaka.
    Całość podlewamy rosołem i dusimy do miękkości warzyw i mięsa.
    Gdy składniki będą gotowe danie doprawiamy do smaku, zabielamy i dodajemy natkę pietruszki. Zagotowujemy całość i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy