40 dag mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
50 g drożdży
1/3 szklanki oleju
niecała szklanka wody
pół łyżeczki cukru
tymianek
żółtko do posmarowania
2 łyżki oleju do posmarowania
Podpłomyki z tymiankiem - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z cukrem, połową wody oraz dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte drożdże połączyć z resztą mąki, wody, solą i olejem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrągły, cienki placek. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać tymiankiem i delikatnie posolić.
4.Podpłomyki należy piec w temperaturze 200°C. Po dwudziestu minutach, otwieramy piekarnik i smarujemy każdy podpłomyk łyżką oleju. Pieczemy dalej jeszcze ok. 5-10 minut.
Porady
Aby ciasto szybciej wyrosło można włożyć je do piekarnika nagrzanego na 50°C.
Komentarze