Podpłomyki z tymiankiem - filmik krok po kroku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na drożdżowe podpłomyki z tymiankiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    płaska łyżeczka soli
    50 g drożdży
    1/3 szklanki oleju
    niecała szklanka wody
    pół łyżeczki cukru
    tymianek
    żółtko do posmarowania
    2 łyżki oleju do posmarowania

Podpłomyki z tymiankiem - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z cukrem, połową wody oraz dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte drożdże połączyć z resztą mąki, wody, solą i olejem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrągły, cienki placek. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać tymiankiem i delikatnie posolić.
  • 4. Podpłomyki należy piec w temperaturze 200°C. Po dwudziestu minutach, otwieramy piekarnik i smarujemy każdy podpłomyk łyżką oleju. Pieczemy dalej jeszcze ok. 5-10 minut.

Porady

Aby ciasto szybciej wyrosło można włożyć je do piekarnika nagrzanego na 50°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy