Pyszna przekąska, czyli podpłomyki z mąki pełnoziarnistej z kremowym nadzieniem z dodatkiem wędzonego łososia. Można je podać z sosem jogurtowym albo czosnkowym. Doskonale pasują na każdą okazję.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto na podpłomyki:
1) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3) 15 g świeżych drożdży
4) 200 ml ciepłej wody + 4 łyżki
5) pół łyżeczki cukru
6) łyżeczka soli
Farsz:
1) 200 g serka kremowego typu Philadelphia
2) 1 jajko
3) 100 g łososia wędzonego
4) szczypiorek
5) sól, pieprz czarny świeżo mielony
6) zioła prowansalskie
7) garść rukoli
Sos:
1) 200 g jogurtu naturalnego
2) 2 łyżki majonezu
3) sól, świeżo mielony pieprz czarny
4) 2 łyżki soku z cytryny
5) 1 -2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
6) koperek (opcjonalnie)
Podpłomyki z serkiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozkruszamy drożdże i zalewamy je 4 łyżkami ciepłej wody, dodajemy pół łyżeczki cukru i rozcieramy. Odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże i sól i wszystko zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
2.Łososia kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy.
3.Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy serek, kawałki łososia, szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji), sól, pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części, z każdej części formujemy płaski placek, robimy wgłębienie po środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek wykładamy trochę nadzienia. Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
5.Po wyjęciu z piekarnika podpłomyki posypujemy świeżo mielony pieprz czarny, posiekanym szczypiorkiem i listkami rukoli.
6.Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i opcjonalnie możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Komentarze