Podpłomyki z serkiem i wędzonym łososiem

  • wyświetlono: 135 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna przekąska, czyli podpłomyki z mąki pełnoziarnistej z kremowym nadzieniem z dodatkiem wędzonego łososia. Można je podać z sosem jogurtowym albo czosnkowym. Doskonale pasują na każdą okazję.

aga3103
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto na podpłomyki:
1) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3) 15 g świeżych drożdży
4) 200 ml ciepłej wody + 4 łyżki
5) pół łyżeczki cukru
6) łyżeczka soli
Farsz:
1) 200 g serka kremowego typu Philadelphia
2) 1 jajko
3) 100 g łososia wędzonego
4) szczypiorek
5) sól, pieprz czarny świeżo mielony
6) zioła prowansalskie
7) garść rukoli
Sos:
1) 200 g jogurtu naturalnego
2) 2 łyżki majonezu
3) sól, świeżo mielony pieprz czarny
4) 2 łyżki soku z cytryny
5) 1 -2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
6) koperek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Podpłomyki z serkiem i wędzonym łososiem

  • 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże i zalewamy je 4 łyżkami ciepłej wody, dodajemy pół łyżeczki cukru i rozcieramy. Odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże i sól i wszystko zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • 2. Łososia kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy.
  • 3. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy serek, kawałki łososia, szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji), sól, pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części, z każdej części formujemy płaski placek, robimy wgłębienie po środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek wykładamy trochę nadzienia. Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
  • 5. Po wyjęciu z piekarnika podpłomyki posypujemy świeżo mielony pieprz czarny, posiekanym szczypiorkiem i listkami rukoli.
  • 6. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i opcjonalnie możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośplackiprzekąskaserekkuchnia polskapodpłomyki

Komentarze

Podobne przepisy

Miniptysie

Dodane przez: kasiunia

Miniptysie faszefowane serekiem i łososiem

Ptysie te przygotowałam na imprezę...

Tortilla

Dodane przez: Jola1977-1977

Tortilla z łososiem i serkiem twarożkowym

Placki tortilli ,twarożek i wędzony...

Tortilla z łososiem wędzonym

Dodane przez: WT

Tortilla z łososiem wędzonym

Tortilla z łososiem wędzonym i...

Roladki z tortilli

Dodane przez: Milycooking

Roladki z tortilli z serkiem i szynką lub...

Dziś propozycja na szybkie roladki...

Faszerowane pomidory

Dodane przez: epelc26

Pomidory faszerowane koperkowym serkiem oraz...

Świetna, prosta, a jednocześnie...

Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem

Dodane przez: Gregorhspeed

Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem

Japoński makaron udon świetnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE