Podpłomyki z owocami i masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wbijamy żółtko i wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru – miksujemy do czasu aż uzyskamy puszysty kogiel – mogiel o jasnej konsystencji. Do miseczki przekładamy mascarpone, wsypujemy pozostały cukier puder i miksujemy, następnie przekładamy kogiel – mogiel i mieszamy całość łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, a następnie powoli wlewamy do masy mascarpone. Gotową masę wstawiamy na chwilę do zamrażalnika, a w tym czasie myjemy owoce, dodatkowo śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Na każdy z podpłomyków kładziemy łyżkę tężejącej masy mascarpone i ją równomiernie rozprowadzamy, na środku układamy śliwki, a wokół dekorujemy deser świeżymi jeżynami i poziomkami.
Porady
Masę mascarpone nakładamy dopiero wtedy gdy zaczyna tężeć inaczej nawilży za bardzo podpłomyki, jeśli masa za bardzo zgęstnieje zanim ją nałożymy to się nie rozleje i będzie nieefektownie wyglądać
Komentarze