Podpłomyki z owocami i masą mascarpone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Letni i szybki w przygotowaniu deser

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie podpłomyków
    250 gram serka mascarpone
    1 żółtko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    15 śliwek
    1 szklanka poziomek
    1 szklanka jeżyn

Podpłomyki z owocami i masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wbijamy żółtko i wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru – miksujemy do czasu aż uzyskamy puszysty kogiel – mogiel o jasnej konsystencji. Do miseczki przekładamy mascarpone, wsypujemy pozostały cukier puder i miksujemy, następnie przekładamy kogiel – mogiel i mieszamy całość łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, a następnie powoli wlewamy do masy mascarpone. Gotową masę wstawiamy na chwilę do zamrażalnika, a w tym czasie myjemy owoce, dodatkowo śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Na każdy z podpłomyków kładziemy łyżkę tężejącej masy mascarpone i ją równomiernie rozprowadzamy, na środku układamy śliwki, a wokół dekorujemy deser świeżymi jeżynami i poziomkami.

Porady

Masę mascarpone nakładamy dopiero wtedy gdy zaczyna tężeć inaczej nawilży za bardzo podpłomyki, jeśli masa za bardzo zgęstnieje zanim ją nałożymy to się nie rozleje i będzie nieefektownie wyglądać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy