Podpłomyki z łososiem i malinami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo prosto i szybko się je robi.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżka margaryny
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    nadzienie:
    100 g sera feta
    1 garść malin
    10 pomidorków koktajlowych
    6 pomidorów suszonych
    1 łyżka soku z cytryny
    100 g łososia wędzonego
    1 awokado
    1 cebula
    olej
    bazylia, tymianek świeży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Podpłomyki Ryba Placki Przekąski

Podpłomyki z łososiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję na stolnicy. Podpłomyki smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta.
    Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować