Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami

4.5 (194 ocen)

  • Dla 2 osób

Zapraszam na przypomnienie sobie smaków dzieciństwa wzbogaconego o dodatki.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
    125 ml wody letniej,
    3 łyżki oleju smakowego czosnek z bazylią,
    4 średnie ziemniaki,
    1 cebula,
    100 g boczku wędzonego
    50 g twarogu półtłustego,
    5-6 listków czosnku niedźwiedziego,
    100 ml śmietany gęstej 18%,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obgotować w mundurkach, wystudzić , obrać i pokroić w plastry. Z mąki, wody, 2 łyżek oleju smakowego i szczypty soli wyrobić ciasto. Czosnek niedźwiedzi poszatkować, wymieszać z twarogiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półtalarki. Podgrzać 1 łyżkę oleju z czosnkiem i bazylią, zeszklić cebulę, dodać boczek pokrojony w paseczki. Chwilę razem podsmażyć. Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić temperaturę 250 – 260 stopni( jeśli taki posiadamy, jeśli nie to piec na blasze). Ciasto podzielić na 2 równe części. Jeden kawałek rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Posmarować twarożkiem wcześniej przygotowanym, rozsypać połowę plastrów ziemniaków, cebulę i boczek. Wstawić do gorącego piekarnika. Po opieczeniu, jak zacznie się rumienić ( po około 10 minutach) wyłożyć, posypać ewentualnie szczypiorkiem (niekoniecznie) i zajadać. Bardzo szybko stygnie. Podobnie postąpić z drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować