Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lubicie pizzę? Dzisiaj mam dla Was rodzimą alternatywę dla tego włoskiego przysmaku, czyli podpłomyk staropolski.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ szklanki mleka
    • 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
    • sól do smaku
    • 50 ml oleju rzepakowego
    • 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
    • 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
    • ½ granatu (wyłuskanego)
    • 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
    • 50 g świeżego szpinaku
    • 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
    • ½ suszonego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Podpłomyki Placki Pizza

Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron)
    2) Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę
    3) Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek
    4) Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika
    5) Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.
    6) Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
    7) Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka
    8) Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
    9) Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem

    Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców

Porady

Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować