Lubicie pizzę? Dzisiaj mam dla Was rodzimą alternatywę dla tego włoskiego przysmaku, czyli podpłomyk staropolski.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ szklanki mleka
• 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• sól do smaku
• 50 ml oleju rzepakowego
• 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
• 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
• ½ granatu (wyłuskanego)
• 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
• 50 g świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
• ½ suszonego rozmarynu
Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron)
2) Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę
3) Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek
4) Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika
5) Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.
6) Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
7) Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka
8) Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
9) Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem
Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców
Porady
Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców.
Komentarze