Racuszki wyszły przepyszne i z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne...
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
(14-15 sztuk)
600g marchewki
30g mąki pszennej (około 2 łyżki)
1 jajko
5 łyżek posiekanego szczypiorku
1 szczypta proszku do pieczenia
sól, pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
olej do smażenia
Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2.Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wyrobić, a następnie połączyć z posiekanym szczypiorkiem i doprawić do smaku.
Z masy uformować owalne placuszki.
3.Smażyć (na rozgrzanym oleju, którego nie należy żałować) z obu stron - do zarumienienia.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Podawać na ciepło ze śmietaną, jogurtem lub dowolnym sosem.
Komentarze