Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Racuszki wyszły przepyszne i z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne...

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (14-15 sztuk)
    600g marchewki
    30g mąki pszennej (około 2 łyżki)
    1 jajko
    5 łyżek posiekanego szczypiorku
    1 szczypta proszku do pieczenia
    sól, pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Przystawki

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15xk55s 1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • image-1l6291k 2. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wyrobić, a następnie połączyć z posiekanym szczypiorkiem i doprawić do smaku.
    Z masy uformować owalne placuszki.
  • image-1lqxpco 3. Smażyć (na rozgrzanym oleju, którego nie należy żałować) z obu stron - do zarumienienia.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
    Podawać na ciepło ze śmietaną, jogurtem lub dowolnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować