Podkówki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis na te słodkości wywodzi się z Piemontu, z północnej części Włoch. Są łatwe do zrobienia a smakuję wspaniale.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki kukurydzianej
    szczypta soli
    1/3 cukru pudru
    pasta z wanilii do smaku-1/3 łyżeczki
    2 duże wiejskie jaja
    180 g masła
    ok 120 gram rozpuszczonej czekolady deserowej

Podkówki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasteczek 1. Masło ukręcić na puch wraz z cukrem. Następnie dodać jaja i dalej ucierać. Wsypać mąki, sól, dodać wanilię i wyrobić gładkie ciasto ( ciasto ma być miękkie ale też nie za rzadkie, gdyby było zbyt luźne warto dodać mąki krupczatki- ciastka będą jeszcze bardziej kruche). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką albo do specjalnej wyciskarki do ciastek.
  • dekorowanie 2. Na blaszce wyłożonej papierem wyciskamy podkówki . Pieczemy ok. 10-15 minut- do zarumienienia. Ciasteczka po upieczeniu twardnieją.
    Przestudzone dekorujemy czekoladą, zanurzając 1 połówkę w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy