Podkówki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ukręcić na puch wraz z cukrem. Następnie dodać jaja i dalej ucierać. Wsypać mąki, sól, dodać wanilię i wyrobić gładkie ciasto ( ciasto ma być miękkie ale też nie za rzadkie, gdyby było zbyt luźne warto dodać mąki krupczatki- ciastka będą jeszcze bardziej kruche). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką albo do specjalnej wyciskarki do ciastek.
2.Na blaszce wyłożonej papierem wyciskamy podkówki . Pieczemy ok. 10-15 minut- do zarumienienia. Ciasteczka po upieczeniu twardnieją.
Przestudzone dekorujemy czekoladą, zanurzając 1 połówkę w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.
Komentarze