Podkarpackie proziaki

  • wyświetlono: 720 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne bułeczki z mojego regionu. Mają wspaniały smak,szybko się je robi i smakują zarówno na słono jak i na słodko..Polecam.

alapa9
  • 40min

Składniki

Składniki:
250 ml maślanki
1 jajko
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Podkarpackie proziaki

  • 1. Do miski wlać maślankę,dodać sodę,cukier, sól i całe jajko.Wymieszać łyżką.Następnie wsypać mąkę i połączyć składniki.Na stolnicę wyłożyć ciasto i wyrobić.Będzie dość twarde ,ale takie ma być.Posypać mąką/nie żałować :) /Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa kółka o śr.około 24 cm.Każdy podzielić na 8 części /jak na rogaliki/. Odstawić na 20 min.Po tym czasie smażyć na suchej, zagrzanej patelni kilka min, do lekkiego zrumienienia.PYCHA !

Porady

Można również ciasto wykrawać szklanka lub wycinać kwadraty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylaSODA

Komentarze

Podobne przepisy

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

bulki pszenne

Dodane przez: Ola1984

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne nie mają sobie...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Dodane przez: Klaudia0318

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Pyszny domowy chlebek z bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE