Podkarpackie proziaki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne bułeczki z mojego regionu. Mają wspaniały smak,szybko się je robi i smakują zarówno na słono jak i na słodko..Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 ml maślanki
    1 jajko
    50 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cukru
    płaska łyżeczka soli

Podkarpackie proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać maślankę,dodać sodę,cukier, sól i całe jajko.Wymieszać łyżką.Następnie wsypać mąkę i połączyć składniki.Na stolnicę wyłożyć ciasto i wyrobić.Będzie dość twarde ,ale takie ma być.Posypać mąką/nie żałować :) /Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa kółka o śr.około 24 cm.Każdy podzielić na 8 części /jak na rogaliki/. Odstawić na 20 min.Po tym czasie smażyć na suchej, zagrzanej patelni kilka min, do lekkiego zrumienienia.PYCHA !

Porady

Można również ciasto wykrawać szklanka lub wycinać kwadraty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy