Zupa podgrzybkowa

4.5 (175 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam sezonowe i treściwe zupy, a jesień przynosi nam pyszne i aromatyczne grzyby, które świeżo zebrane smakują najlepiej. Wyprawa do lasu zakończyła się udanym zbiorem ślicznych, malutkich podgrzybków, więc postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych zup.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1,2 l bulionu wołowego
    - 500 g świeżych podgrzybków
    - 3 ziemniaki
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - 3 łyżki śmietany
    - 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - plaster masła
    - 1 łyżka koperku
    - 1 łyżka natki pietruszki
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - szczypta mielonego kminku
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa podgrzybkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i pietruszkę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle i dodajemy do gotującego się bulionu wołowego wraz z ziarenkami ziela angielskiego. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy na sitku i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Większe grzybki kroimy na kawałki, a małe zostawiamy w całości. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy grzyby, solimy i wszystko razem przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka i gotujemy wszystko około 20 - 25 minut. W między czasie dodajemy koperek, kminek oraz natkę pietruszki, a także słodki sos sojowy.
  • 3. Na koniec zupę zabielamy śmietaną, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, a także doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Zupę podajemy z ulubioną zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować