Podgrzybki w śmietanie z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo proste sezonowe danie. Potrzebne są tylko trzy składniki: podgrzybki, śmietanka i starty parmezan. Do tego odrobina przypraw, trochę zieleninki i pyszny sos gotowy :) Można go podać do makaronu, kaszy, ryżu, kopytek czy klusek śląskich. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do placków ziemniaczanych.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300-350 g podgrzybków
    150 g śmietanki 30%
    2 łyżki startego parmezanu
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    ew. starty parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Podgrzybki w śmietanie z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy kilka minut, odcedzamy i przepłukujemy, aby usunąć wytworzoną pianę. Osączamy.
  • 2. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wkładamy obgotowane grzyby, podsmażamy, podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, często mieszając.
  • 3. Do grzybów wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut. Dodajemy parmezan, doprawiamy szczyptą soli i sporą ilością pieprzu, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i podajemy z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, ryżem, kluskami, kopytkami lub z plackami ziemniaczanymi.
    Wierzch potrawy można jeszcze posypać parmezanem.

Porady

Zamiast grzybów świeżych można użyć mrożonych. Należy je również obgotować w osolonej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Parmezan Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować