Podgrzybki w śmietanie

4.5 (171 ocen)

Sezon grzybowy w pełni, a więc trzeba nacieszyć się ich smakiem...

Składniki:

  • podgrzybki ok. 1/2 kobiałki (takiej od truskawek)
    2 średnie cebule pokrojone w kostkę
    1,5 łyżki masła
    200 ml. słodkiej 10% śmietanki
    sól i świeżo zmielony pieprz
    mała garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Podgrzybki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ocgu80 1. Grzybki oczyścić, umyć, większe pokroić, obgotować w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzić i przepłukać.
  • image-1q5kmdp 2. Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić cebulę, dodać grzyby i dusić.
  • image-24b60pr 3. Wlać śmietanę i dalej dusić aż do jej zredukowania. Posypać natką pietruszki, ew. dosolić i posypać pieprzem.
  • image-0dgt5m8 4. Jak już grzybki będą gotowe można je trochę odtłuścić przechylając patelnię i zbierając tłuszcz ręcznikiem papierowym.

Porady

takie grzybki smakują doskonale z ziemniaczkami puree lub na szybko z chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować