Podgardle wieprzowe wędzone

4.51 (184 ocen)

  • 62 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Podgardle wieprzowe najlepsze jest chudsze. Wędzone metodą garnkową. Idealne do smażenia z niego skwarek pod jajecznicę czy do zasmażek zup, w których potrzebny jest posmak wędzonki.

  • 62 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podgardle wieprzowe chude 90 dag
    peklosól 18 gram
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Podgardle wieprzowe wędzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Peklowanie na sucho.

    wykonanie:

    Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni. Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony peklosolą. Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w tej peklosoli która jest na nich. Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Po osuszeniu wiążemy jak szynki przędzą wędliniarską. Obwiązane wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia. Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha. Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin. Ostudzone uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować