Pod marcepanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię tworzyć smaczne cuda. Pierwszy raz zrobiłam ten tort na chrzciny córki.

Składniki:

  • ● 5 dużych jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2-3 łyżki alkoholu
    ● szczypta soli
    ● op. kremu waniliowego
    ● op. kremu krówkowego
    ● op. kremu śmietankowego
    ● dżem borówkowy
    ● posiekana mieszanka studencka
    ● polewa czekoladowa
    ● różyczki do dekoracji
    ● tłuszcz do tortownicy
    Masa marcepanowa:
    ● 50 dag zmielonych migdałów
    ● 50 dag cukru pudru
    ● 4 białka
    ● olejek migdałowy
    ● op. cukru migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Pod marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z solą. Wciąż ubijając, powoli
    dodajemy cukier, a następnie
    żółtka. Całość ubijamy na parze.
    Gdy masa zgęstnieje,
    zdejmujemy ją z kuchenki
    i ubijamy, aż wystygnie.
  • 2. Do zimnej masy dodajemy
    mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i alkohol. Ciasto
    wlewamy do natłuszczonej
    tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy
    ok. 30 minut. Studzimy.
    Przekrawamy na 3 placki.
  • 3. Kremy przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu.
    Chłodzimy ok. 30 minut.
    Pierwszy placek smarujemy
    dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Przykrywamy
    drugim plackiem posmarowanym
    kremem krówkowym
    i posypujemy połową mieszanki
    studenckiej. Przykrywamy
    3. biszkoptem. Smarujemy
    kremem waniliowym
    i posypujemy resztą mieszanki.
    Schładzamy 8 godzin.
  • 4. Robimy masę marcepanową:
    drobno zmielone migdały
    mieszamy z cukrem pudrem,
    białkami, olejkiem i cukrem
    migdałowym. Wyrabiamy plastyczną
    masę. Rozwałkowujemy
    na kształt koła. Schładzamy.
    Nakładamy na tort,
    dekorujemy polewą i różyczkami.
    Tort schładzamy.

Porady

Średnica marcepanowego koła powinna być dużo większa od średnicy placków, tak by jego brzegi zwisały po bokach biszkoptu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować