Pod marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
z solą. Wciąż ubijając, powoli
dodajemy cukier, a następnie
żółtka. Całość ubijamy na parze.
Gdy masa zgęstnieje,
zdejmujemy ją z kuchenki
i ubijamy, aż wystygnie.
2.Do zimnej masy dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i alkohol. Ciasto
wlewamy do natłuszczonej
tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy
ok. 30 minut. Studzimy.
Przekrawamy na 3 placki.
3.Kremy przygotowujemy
według przepisu na opakowaniu.
Chłodzimy ok. 30 minut.
Pierwszy placek smarujemy
dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Przykrywamy
drugim plackiem posmarowanym
kremem krówkowym
i posypujemy połową mieszanki
studenckiej. Przykrywamy
3. biszkoptem. Smarujemy
kremem waniliowym
i posypujemy resztą mieszanki.
Schładzamy 8 godzin.
4.Robimy masę marcepanową:
drobno zmielone migdały
mieszamy z cukrem pudrem,
białkami, olejkiem i cukrem
migdałowym. Wyrabiamy plastyczną
masę. Rozwałkowujemy
na kształt koła. Schładzamy.
Nakładamy na tort,
dekorujemy polewą i różyczkami.
Tort schładzamy.
Porady
Średnica marcepanowego koła powinna być dużo większa od średnicy placków, tak by jego brzegi zwisały po bokach biszkoptu.
Komentarze