Płotki w zalewie octowej

4.42 (160 ocen)

  • 15 min

Sezon w pełni, więc szkoda zmarnować taką okazję!!!

  • 15 min

Składniki:

  • Zalewa octowa:
    - 1 szklanka octu 10 procentowego
    - 3 szklanki wody (proporcje octu i wody można zmienić wg własnego uznania, np. ¼)
    - 2 średnie cebule
    - 1 marchewka
    - sól, cukier
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - pieprz ziarnisty
    - gorczyca
    - goździki
Wystaw ocenę:

4.42 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Płotki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyścić, umyć i osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor. Wystudzić. Powkładać niezbyt ciasno do wysokich słoików ogonkami do góry.
  • 2. Ocet połączyć z wodą w podanej proporcji, dodać cebulę pokrojoną w pół-talarki, marchew pokrojoną w talarki, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe, kilka goździków, 3-4 łyżeczek ziaren gorczycy, sól, cukier wg uznania. Wszystko razem zagotować, potem na małym ogniu gotować jeszcze kilka minut, by przyprawy oddały swój aromat.
  • 3. Niezbyt gorącą zalewą zalewamy ryby. Do każdego słoika wkładamy też troszkę przypraw z marynaty, cebulę i marchew. Dokładnie zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok tydzień.

Porady

- zalewy wystarcza na 2 słoiki po 700ml – w przypadku ciasnego ułożenia ryb

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować