Płotki w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płotki umyć , osuszyć i posypać przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym ( do lodówki na 1h)
2.Cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki.
Na patelnię wlałam olej i wrzuciłam cebulę żeby się zeszkliła. Dodałam przyprawy:
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz 1 łyżeczkę majeranku.
W naczyniu szklanym ułożyłam na przemian cebulę i usmażone płotki ( smażymy obtoczone w mące!!!)
3.Następnie zrobiłam zalewę:
Do garnka wlałam 1/2 szklanki octu i 1 1/2 szklanki wody, dodałam przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Całość doprowadziłam do wrzenia.
Gdy zalewa się zagotowała zalałam moje opiekane płotki . Płotki odstawiłam na kilka godzin (żeby przeszły smakiem).
Komentarze