PŁOTKI MARYNOWANE

  • wyświetlono: 1374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w sklepie to tylko namiastka dobrego smaku.

ja
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:
- płotki patroszone bez głów (lub inna drobna ryba): 1.5 kilograma
- cebula: 3 sztuki
- mąka do obtoczenia: 1 sztuka
- sól, pieprz: 1 sztuka
- olej do smażenia: 1 sztuka
ZALEWA:
- woda: 3 szklanki
- ocet: 1 szklanka
- cukier: 0.5 szklanki
- liść laurowy: 5 sztuk
- ziele angielskie: 1 łyżka
- sól - czubata łyżka: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

PŁOTKI MARYNOWANE

  • Płotki marynowane1. Ryby oczyścić z łusek i dokładnie wypłukać. Osączyć na sicie. Ryby oprószyć solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Odstawić na pół godziny.
  • Płotki marynowane2. Każdą rybę obtoczyć w mące.
  • Płotki marynowane3. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Ryby ułożyć w słoikach.
  • 4. Składniki zalewy zagotować. Cebulkę, liście i ziele równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.

    Zamknąć i wekować ok. 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marynatapłotkilaureat konkursuryba_slodkowodna

Komentarze

Podobne przepisy

Szparagi marynowane

Dodane przez: adela7

Szparagi marynowane

Pyszny dodatek do obiadu

Pieczarki w zalewie

Dodane przez: Kaska

Pieczarki marynowane

Pieczarki są przepyszne

Marynowany żółty ser

Dodane przez: JustKuchcik

Marynowany żółty ser

Świetna zakąska na domowych imprezach...

image-0ajrlaf

Dodane przez: wiesiołek

Łosoś marynowany

Przysmak skandynawski, teraz i...

Gravad lax

Dodane przez: Reniutka

Gravlax - marynowany łosoś

Marynowany łosoś, danie rodem ze...

SKRZYDEŁKA MARYNOWANE

Dodane przez: Barbara Ornat

SKRZYDEŁKA MARYNOWANE

Proste w wykonaniu-Bardzo dobre...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE