Płonący deser lodowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam lody, a zimą wolę je w nieco cieplejszej odslonie :) Taki deserek zrobiłam dla swojego narzeczonego.

  • 30 min

Składniki:

  • 200ml lody bakaliowe
    150ml śmietany 30%
    2-3 łyżki cukru
    3 sztuki liczi
    3 sztuki truskawek
    czekoladowe ozdoby
    2 łyżeczki spirytusu

Płonący deser lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w trakcie przygotowania 1. W pierwszej kolejności musimy przygotować skorupki z liczi, które będą nam potrzebne do uzyskania płonącego efektu. Liczi delikatnie przecinamy na pół, a skorupki wykładamy folią aluminiową (folia zabezpieczy skorupkę przed spłonięciem). Skorupki z liczi również nacinamy na pół (nie do końca), a owoc liczi na 4 części i delikatnie całość odchylamy tak, aby powstały niby kwiatki (tak jak na zdjęciu głównym). Do rondelka przelewamy śmietankę, wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy ją na wolnym ogniu ok 6 minut – tak by nieco zgęstniała. Lody wykładamy na 2 talerze i polewamy gorącym sosem śmietanowym. Całość dekorujemy truskawkami, liczi oraz ozdobami z czekolady. Do każdej skorupki z liczi wlewamy spirytus i układamy na talerzu obok lodów – podpalamy. Deser podajemy – smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy