Płonący deser lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności musimy przygotować skorupki z liczi, które będą nam potrzebne do uzyskania płonącego efektu. Liczi delikatnie przecinamy na pół, a skorupki wykładamy folią aluminiową (folia zabezpieczy skorupkę przed spłonięciem). Skorupki z liczi również nacinamy na pół (nie do końca), a owoc liczi na 4 części i delikatnie całość odchylamy tak, aby powstały niby kwiatki (tak jak na zdjęciu głównym). Do rondelka przelewamy śmietankę, wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy ją na wolnym ogniu ok 6 minut – tak by nieco zgęstniała. Lody wykładamy na 2 talerze i polewamy gorącym sosem śmietanowym. Całość dekorujemy truskawkami, liczi oraz ozdobami z czekolady. Do każdej skorupki z liczi wlewamy spirytus i układamy na talerzu obok lodów – podpalamy. Deser podajemy – smacznego!
Komentarze