Pleśniowa Niespodzianka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

tajemnicze i pyszne połączenie słodkości z nutą pleśniową i niesłodzonym ciastem,kojące najwybredniejsze podniebienia

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 2 rożki sera pleśniowego: 500 dekagramów
    - wino białe (półwytrawne lub wytrawne): 1 litr
    - gruszki (koniecznie słodkie słój lub puszka): 1 puszka

    - ciasto francuskie podstawowe (sztuka= Wasze wykonanie ciasta z podanych niżej składników): 1 sztuka
    - mąka pszenna typ 550 poznańska: 30 dekagramów
    - masło (schłodzone, dobrej jakości): 30 dekagramów
    - woda mineralna niegazowana: 0.5 szklanki
    - ocet: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pleśniowa niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pleśniowa Niespodzianka z pieca 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.


    Wykonujemy ciasto francuskie podstawowe:

    mąkę przesiać, dodać sól i wodę zimną wymieszaną z octem. Zagnieść ciasto, po wyrobieniu uformować w kulę, zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki na 1/2 godziny.

    Po wyjęciu ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach 20 cm, tak aby na zewnątrz ciasto było 3 razy cieńsze niż w środku. Wiórki masła rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć je brzegami ciasta jak na kopertę i wstawić na 15 minut do lodówki.

    Po czasie rozwałkować prostokąt, znów złożyć tym razem na 3 części, chłodzić i rozwałkować na prostokąt, znowu składamy potrójnie i znowu chłodzimy po 15 minut i dopiero za trzecim razem rozwałkowujemy do wymaganej przez siebie grubości, kroimy na kwadraty( wielkość dowolna, ja kroję zazwyczaj 12cm na 12cm)

    na środek każdego kwadratu nakładamy cząstkę sera pleśniowego, brzegi ciasta francuskiego ściśle sklejamy w trójkąty, prostokąty, lub inne wzory geometryczne.

    W środek kwadratów nakładać płaty pokrojonego sera pleśniowego ,zlepiać dobrze i fantazyjnie brzegi ciasta , skropić ciasto wodą zimną( spryskiwaczem lekko) , wstawić nagrzanego do 220 stopni wpierw zmniejszając do 200 stopni nagrzewanie i pozostawić ciasto na 15 minut. po czasie ułożyć na talerzyku obok gruszek i podać ze schłodzonym winkiem , smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować