Pleśniak z wiśniami

  • wyświetlono: 765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierwsze wiśnie w tym sezonie, spożytkowane zostały na ciasto pleśniak, inaczej skubaniec znane również pod nazwą kruszaniec. Kruche ciasto dwukolorowe, przekładane kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, wiśniami i do tego dla złamania smaku słodycz bezowej pianki.

IMG_20170910_124019_602
  • 90min

Składniki

Ciasto kruche forma 25×35 cm

mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
margaryna 250 g
szczypta soli
żółtka z 7 jaj
cukier 1/2 szklanki
ponadto: bułka tarta 2 łyżki, dżem lub powidła 1/2 słoika około 90 g, wiśnie 400 g
Beza

białka z 7 jaj
cukier 150 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z wiśniami

  • 1. Przygotowanie:

    Obie mąki, sól mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję pokrojoną w kostkę, zimną margarynę z żółtkami. Wszystkie składniki siekam, następnie wyrabiam na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatam parę minut, powinno być delikatne i gładkie. Ciasto dzielę na trzy części, jedną z nich owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce 30 minut. Drugą część zagniatam ponownie z dodatkiem kakao, również owijam w folię i chłodzę w zamrażarce. Pozostała część ciasta stanowi spód, wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub przekładam rozwałkowany placek.
    Ciasto posypuję bułką tartą. Wykładam powidła lub dżem, za pomocą łyżki delikatnie rozprowadzam.
    Wiśnie myję pod bieżącą wodą, usuwam pestki, pozostawiam na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku. Odsączone owoce przekładam na ciasto. Część ciemnego ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach, na wyłożone wiśnie.
    Pianę ubijam z szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Do ubitych białek dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam do połączenia. Pianę przekładam na warstwę ciasta kakaowego. Następnie na pianę ścieram ostatnią warstwę ciasta jasnego. Pleśniak piecze się 60-65 minut, w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C. Ciasto kroję po całkowitym ostygnięciu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciWiśniePleśniakskubaniec

Komentarze

Podobne przepisy

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Dodane przez: Agata 1974

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Pleśniak to ciasto szybkie i łatwe...

Szybko znika ze stołu

Dodane przez: Bombeczka

Pleśniak

Ciasto jest kruchutkie, a dżem...

Pleśniak z pigwą

Dodane przez: edytaha

Pleśniak z pigwą

Wstyd się przyznać, ale choć pleśniaka...

PLESNIAK Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Bożena Z.

Pleśniak z powidłami i kruszonką

Pyszne i proste ciasto:)-plesniak:)-polecam

Pleśniak

Dodane przez: beetle

Pleśniak

Takie ciasto polecam przede wszystkim...

Pleśniak z owocami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pleśniak z owocami

Razem z mężem lubimy usiąść sobie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE