Pleśniak z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierwsze wiśnie w tym sezonie, spożytkowane zostały na ciasto pleśniak, inaczej skubaniec znane również pod nazwą kruszaniec. Kruche ciasto dwukolorowe, przekładane kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, wiśniami i do tego dla złamania smaku słodycz bezowej pianki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche forma 25×35 cm

    mąka pszenna 2 szklanki
    mąka krupczatka 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
    kakao 2 łyżki
    margaryna 250 g
    szczypta soli
    żółtka z 7 jaj
    cukier 1/2 szklanki
    ponadto: bułka tarta 2 łyżki, dżem lub powidła 1/2 słoika około 90 g, wiśnie 400 g
    Beza

    białka z 7 jaj
    cukier 150 g
    mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Pleśniak z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Obie mąki, sól mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję pokrojoną w kostkę, zimną margarynę z żółtkami. Wszystkie składniki siekam, następnie wyrabiam na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatam parę minut, powinno być delikatne i gładkie. Ciasto dzielę na trzy części, jedną z nich owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce 30 minut. Drugą część zagniatam ponownie z dodatkiem kakao, również owijam w folię i chłodzę w zamrażarce. Pozostała część ciasta stanowi spód, wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub przekładam rozwałkowany placek.
    Ciasto posypuję bułką tartą. Wykładam powidła lub dżem, za pomocą łyżki delikatnie rozprowadzam.
    Wiśnie myję pod bieżącą wodą, usuwam pestki, pozostawiam na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku. Odsączone owoce przekładam na ciasto. Część ciemnego ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach, na wyłożone wiśnie.
    Pianę ubijam z szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Do ubitych białek dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam do połączenia. Pianę przekładam na warstwę ciasta kakaowego. Następnie na pianę ścieram ostatnią warstwę ciasta jasnego. Pleśniak piecze się 60-65 minut, w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C. Ciasto kroję po całkowitym ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować