Pleśniak z wiśniami

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lekkie, soczyste, rozpływające się w ustach. Z tym ciastem poradzi sobie nawet początkująca pani domu, bo jego przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • ● 3 szklanki mąki pszennej
    ● 4-5 jajek
    ● 1,5 szklanki cukru
    ● 1 kostka margaryny lub masła
    ● 1 mały proszek do pieczenia
    ● 2 słoiki wiśni (poj. około 0,7 l)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek ze wszystkich
    jaj, szklanki cukru (2 łyżki
    zostawiamy), margaryny oraz
    proszku do pieczenia energicznie
    zagniatamy ciasto.
    Ciasto po zagnieceniu będzie
    suche i sypkie.
  • Pleśniak z wiśniami 2. Dwie trzecie ciasta wysypujemy
    równomiernie na blachę
    wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wiśnie osączamy z kompotu
    i drylujemy. Wykładamy
    na ciasto.
  • 3. Mikserem ubijamy pianę
    z białek (można dodać szczyptę
    soli, by była sztywniejsza).
    Pod koniec ubijania wsypujemy
    powoli pół szklanki cukru
    i ubijamy jeszcze chwilę. Wykładamy
    na wiśnie.
  • 4. Do pozostałej 1/3 części
    ciasta dosypujemy dwie łyżki
    cukru, mieszamy i wysypujemy
    równomiernie na pianę.
    Ciasto pieczemy w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C około 40 minut.

Porady

● Do ciasta możemy też użyć pokrojonych jabłek lub gruszek. ● Aby piana była kolorowa, możemy po jej ubiciu wsypać kolorowy kisiel i delikatnie wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować