pleśniak z rabarbarem

0 (0 ocen)

trochę inny pleśniak bo wierzchnie ciasto z dodatkiem kakao

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 jajka
    3/4 kostki masła
    0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500g rabarbaru

Pleśniak z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtek, 5 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao.
  • image-1u04h0o 2. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. W tym czasie umyty i osuszony rabarbar pokroić. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć rabarbar,
  • image-0k9cra2 3. zetrzeć mniejszą jasną część ciasta.
  • image-10p1p6v 4. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto.
  • image-0yhbf9j 5. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią kakaową część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy