Pleśniak z rabarbarem

  • wyświetlono: 3772 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Połączenie kruchego ciasta z rabarbarem i słodką bezą jest wręcz idealne. Polecam każdemu :-)

afrodyta
  • 85min

Składniki

100 gr cukru białego
300 gr mąki pszennej
200 gr margaryny
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr obranego i pokrojonego w kawałki rabarbaru
Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z rabarbarem

  • 1. Z mąki, margaryny, samych żółtek, proszku do pieczenia oraz 2 łyżek cukru zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części – 1 większą i dwie mniejsze. Ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
  • 3. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy. Na pierwszą warstwę ciasta poukładać kawałki rabarbaru i zetrzeć znowu na tarce jedną z mniejszej części ciasta. Następnie rozłożyć pianę z ubitych białek z cukrem i delikatnie rozsmarować. Na końcu zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakibezaRabarbarkruszonkaciasto na niedzielęPleśniakdla gościpyszne ciastoidealny wypiek
 

Komentarze

Podobne przepisy

PLESNIAK Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Pleśniak z powidłami i kruszonką

Pyszne i proste ciasto:)-plesniak:)-polecam

Pleśniak z owocami

Dodane przez: czekoladka

Pleśniak z owocami

Moja rodzinka uwielbia owocowe...

Pleśniak z powidłami

Dodane przez: ewaeu

Pleśniak z powidłami

Prosty przepis - pyszne ciasto

kostki ciasta-nowe wykonanie

Dodane przez: Babcia Tereska

PLEŚNIAK

Przepis dostałam od bratowej. Ciasto...

Szybko znika ze stołu

Dodane przez: Bombeczka

Pleśniak

Ciasto jest kruchutkie, a dżem...

Pleśniak z wiśniami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pleśniak z wiśniami

Lekkie, soczyste, rozpływające...