Pleśniak z rabarbarem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka.
Dodać 2/3 szkl. cukru i zagnieść kruche ciasto.
2.Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min.
3.Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Dodać wodę, cukier i rozgotować.
Można zmiksować na mus, ale nie trzeba.
4.Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej.
5.Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
6.Wyjmujemy ciasta z lodówki.
Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
Na to wylewamy mus.
Ścieramy ciasto z kakao.
Wylewamy pianę z białek.
Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
Piec ok.40min.
Komentarze