Pleśniak z rabarbarem.

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Świetne ciasto na różne okazje.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
    2 szkl. cukru
    6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
    1 1/3 margaryny
    1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    na mus:
    600g rabarbaru
    1/3 szkl. cukru
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Pleśniak z rabarbarem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka.
    Dodać 2/3 szkl. cukru i zagnieść kruche ciasto.
  • 2. Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min.
  • 3. Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
    Dodać wodę, cukier i rozgotować.
    Można zmiksować na mus, ale nie trzeba.
  • 4. Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • 5. Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
  • Pleśniak 6. Wyjmujemy ciasta z lodówki.
    Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
    Na to wylewamy mus.
    Ścieramy ciasto z kakao.
    Wylewamy pianę z białek.
    Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
    Piec ok.40min.

Porady

Mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić kisielem np.truskawkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować