Pleśniak z liliową bezą

4.49 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Połączyłam 2 przepisy - tradycyjnego pleśniaka i szarlotki z różową bezą. Genialne połączenie smaków :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 szkl. mąki pszennej
    6 jajek
    1 szkl. cukru kryształu
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 kostka margaryny
    4 łyżki oleju
    2 łyżki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    1 kisiel truskawkowy (lub inny)
    1 kisiel żurawinowy
    dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Pleśniak z liliową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, olej, cukier kryształ, cukier wanilinowy i śmietanę.
    Zagniatamy energicznie gładkie i jednolite ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Do jednej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy do dokładnego połączenia w jednolitą masę i również wkładamy owinięte folią do lodówki.
  • 3. W tym czasie wykładamy formę (25x36) papierem do pieczenia.
  • 4. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę.
    (Można również wylepić dno). Smarujemy ciasto dżemem lub marmoladą.
  • 5. Wyjmujemy z lodówki pozostałe kawałki ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę.
    Połowę jasnej kruszonki rozsypujemy na cieście, następnie połowę kruszonki ciemnej.
  • 6. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (można zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijamy mikserem to na najwolniejszych obrotach, a można też robić to ręcznie trzepaczką. Gotową masę przekładamy do blaszki, rozprowadzamy, wyrównujemy .
  • 7. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji góra dół trzeba kontrolować czy się kruszonka nie przypala i ewentualnie przykryć folią aluminiową lub zmienić tryb grzałki).

    Przestudzony placek możemy posypać cukrem pudrem - jak kto lubi.

Porady

Kisiele można dawać dowolne, ja miałam w domu tylko takie i przypadkiem dzięki żurawinowemu wyszedł mi kolor liliowy a nie różowy jak miałam w planach :) Ważne jest, aby od ubicia i rozłożenia piany do posypania jej kruszonką minęło jak najmniej czasu - musimy już mieć przygotowany rozgrzany piekarnik, bo inaczej beza może opaść. Dżem lub marmoladę również można zmieniać, musi tylko być gęsta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować