Pleśniak z liliową bezą

  • wyświetlono: 3228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Połączyłam 2 przepisy - tradycyjnego pleśniaka i szarlotki z różową bezą. Genialne połączenie smaków :)

MałaMi
  • 70min

Składniki

5 szkl. mąki pszennej
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 kisiel truskawkowy (lub inny)
1 kisiel żurawinowy
dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z liliową bezą

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, olej, cukier kryształ, cukier wanilinowy i śmietanę.
    Zagniatamy energicznie gładkie i jednolite ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Do jednej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy do dokładnego połączenia w jednolitą masę i również wkładamy owinięte folią do lodówki.
  • 3. W tym czasie wykładamy formę (25x36) papierem do pieczenia.
  • 4. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę.
    (Można również wylepić dno). Smarujemy ciasto dżemem lub marmoladą.
  • 5. Wyjmujemy z lodówki pozostałe kawałki ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę.
    Połowę jasnej kruszonki rozsypujemy na cieście, następnie połowę kruszonki ciemnej.
  • 6. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (można zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijamy mikserem to na najwolniejszych obrotach, a można też robić to ręcznie trzepaczką. Gotową masę przekładamy do blaszki, rozprowadzamy, wyrównujemy .
  • 7. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji góra dół trzeba kontrolować czy się kruszonka nie przypala i ewentualnie przykryć folią aluminiową lub zmienić tryb grzałki).

    Przestudzony placek możemy posypać cukrem pudrem - jak kto lubi.

Porady

Kisiele można dawać dowolne, ja miałam w domu tylko takie i przypadkiem dzięki żurawinowemu wyszedł mi kolor liliowy a nie różowy jak miałam w planach :)
Ważne jest, aby od ubicia i rozłożenia piany do posypania jej kruszonką minęło jak najmniej czasu - musimy już mieć przygotowany rozgrzany piekarnik, bo inaczej beza może opaść.
Dżem lub marmoladę również można zmieniać, musi tylko być gęsta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiDeserdżem porzeczkowydla dzieciciasto do kawyPleśniakplacek z owocamiciasto z dżememciasto z beząprzyjęcie dla gościniedzielny deserprzepis_miesiąca1000pleśniak z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Pleśniak

Dodane przez: Beata07

Pleśniak

kruche ciasto z dżemem i pianką

Szybko znika ze stołu

Dodane przez: Bombeczka

Pleśniak

Ciasto jest kruchutkie, a dżem...

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Dodane przez: Agata 1974

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Pleśniak to ciasto szybkie i łatwe...

image-1p0o46j

Dodane przez: aliss06

Puszysty sernik z bezą

Serniki są u nas bardzo popularne....

Pleśniak z pigwą

Dodane przez: edytaha

Pleśniak z pigwą

Wstyd się przyznać, ale choć pleśniaka...

Pleśniak

Dodane przez: beetle

Pleśniak

Takie ciasto polecam przede wszystkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE