Pleśniak z jabłkami

  • wyświetlono: 533 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polecam tym, którym znudziła się zwykła szarlotka.

zela97

Składniki

60 dag maki pszennej,
1,5 szklanki cukru,
5 jajek,
1 margaryna,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
80- 100 dag jabłek

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z jabłkami

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać 3 łyżkami cukru, aby jabłka puściły sok.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać margarynę. Posiekać nożem, do tego dodać żółtka i 1/2 szklanki cukru. Wyrobić ciasto. Następnie schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
  • 3. Z kolei 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Resztę ciasta podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
  • 4. Na cieście w blaszce ułożyć odciśnięte jabłka, na to zetrzeć białe ciasto na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Ubić białka z szklanką cukru i wyłożyć na wierzch. Na koniec zetrzeć kakaowe ciasto na tarce o dużych oczkach.
  • 6. Piec około godziny w 180 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Dodane przez: Agata 1974

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Pleśniak to ciasto szybkie i łatwe...

Szybko znika ze stołu

Dodane przez: Bombeczka

Pleśniak

Ciasto jest kruchutkie, a dżem...

Pleśniak z pigwą

Dodane przez: edytaha

Pleśniak z pigwą

Wstyd się przyznać, ale choć pleśniaka...

Pleśniak

Dodane przez: beetle

Pleśniak

Takie ciasto polecam przede wszystkim...

PLESNIAK Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Bożena Z.

Pleśniak z powidłami i kruszonką

Pyszne i proste ciasto:)-plesniak:)-polecam

Pleśniak z powidłami

Dodane przez: ewaeu

Pleśniak z powidłami

Prosty przepis - pyszne ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE