PLEŚNIAK TRUSKAWKOWY

4.5 (168 ocen)

pyszne ciasto, które zna chyba każdy

Składniki:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
    200 g masła
    1 niepełna szklanka cukru
    6 jajek
    0,5 szkl. śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    słoik dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Ciasto

Pleśniak truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy połowę cukru oraz proszek do pieczenia, dodajemy zimne masło, siekamy razem, dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto dzielimy na pół, do 1 części dodajemy kakao. Ciemne ciasto chowamy do lodówki. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, chowamy do lodówki.

    1 część ciasta jasnego rozwałkowujemy, układamy w blaszce, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem, ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Ubijamy białka z resztę cukru, białka rozkładamy na ciemnym cieście, na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach.

Porady

Blaszka 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować